lauantai 9. toukokuuta 2009

Ohtaoja 1. ja 3.5.2009

Kalastuskauden avasin tänäkin vuonna Ohtaojalla, tällä kertaa heti kauden ensimmäisenä päivänä 1.5.2009. Onneksi olin ostanut (kausi)luvan etukäteen netistä, sillä Ookastopille oli näemmä tullut stoppi. Olisin käynyt nautiskelemassa perinteiset Ookastopin pullakahvit joelle mennessä, mutta ovi olikin lukossa ja valot poissa. Ovessa oli lappu, jossa kiiteltiin asiakkaita menneistä vuosista. Harmi, kun noinkin perinteinen paussipaikka hävisi kartalta. Ja sitäpaitsi, Oulun suunnasta Ohtaojalle menevät kalastajat joutunevat nyt hakemaan kalastuslupansa Taivalkoskelta (tai netistä)? Virka-aikaanhan lupia saa siitä RKTL:n kasvatuslaitokseltakin, mutta harva kalamies taitaa virka-aikaan olla liikenteessä.



Joelle saavuin puolen päivän aikaan. Soratie oli vielä lumihangen alla, joten auto jäi infotaululle laitoksen viereen. Keli oli jälleen järjettömän hieno; aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpötila huiteli +15 asteen tienoilla. Joki oli kokonaan sula, vettä kohtuullisesti mutta tulvasta ei vielä tietoakaan. Maastossa lunta oli vielä polveen asti. Kalastajia oli itseni lisäksi kymmenkunta. Muutamia yksittäisiä korentoja oli ilmassa ja tipahteli veteenkin, mutta kalojen pintakäyntejä en havainnut.



Kalastin nelisen tuntia, lähinnä karvasiipistreamereilla ja liitseillä. Kalusto 5 -luokkaisena ja keppi 9 jalkainen, mielestäni aikalailla sopiva kokoluokka tuolle maastolle. Pääasiassa kalastin ensimmäisestä laavusta alaspäin, jotakuinkin seuraavalle sillalle asti. Ensimmäisellä pätkällä (laitokselta ensimmäiselle laavulle) oli turhan paljon tungosta, sinne en kehdannut lähteä jonottamaan. Kaloista en valitettavasti saanut havaintoakaan, mutta eksoottiset olosuhteet tekivät reissusta silti hienon. Muutaman kalamiehen haastattelin kulkiessani, mutta kalaa ei kukaan muukaan ollut nähnyt. Joku tiesi jonkun tienneen, että istutukset olisi kuitenkin aloitettu ennen kauden avausta.

Piipahdin joella myös sunnuntaina 3.5. Keli oli ylläkuvattuun verrattava, kenties hieman pilvisempi. Muita kalastajia ei näkynyt. Keskitin kalastuksen tällä kertaa laitoksen ja ensimmäisen laavun väliseen osuuteen.

Liekkö omaa kuvitelmaani, mutta olin tulkitsevinani veden jonkin verran nouseen perjantaisesta reissusta. Ainakin heti alkupätkällä vettä oli jo kesäistä huomattavasti enemmän ja tietyissä paikoissa jo yli äyräidenkin. Kaloista ei havaintoja tälläkään reissulla. Korentoja oli ilmassa ja joen pinnassa perjantaista huomattavan enemmän, mutta kaloja (jos joessa sellaisia oli) veden pinnalla surffaavaat korennot eivät kiinnostaneet. Kun korennot eivät kaloille kelvanneet, jätin itsekin pinturit rasiaan ja kalastelin taas streamerilla. Syvimpiä kohtia ronkin myös painotetulla jäniksenkarvanymfillä.

Niin, kausilupa taas taskussa ja kaksi reissua takana. Kaloista ei havaintoja, ei edes toisten perkuujätteitä. Vappuviikonlopun hienot kelit tekivät reissuista taas mieleenpainuvat, mutta ehkä seuraavalla reissulla olisi mukava päästä jo pitelemään kalojakin. Kesäkuun alkuunkaan ei ole enää pitkästi, sitten pääsee jo Pärjänjoellekin. Tästä tämä siis taas lähtee, kuinka ihmeessä sitä pystyy taas toimistossa istumaan pitkän kesän?

Ei kommentteja: