lauantai 16. toukokuuta 2009

Tyrnäväjoki 16.5.2009



Tänään tuli tehtyä perhostelureissu Tyrnäväjoelle parin vuodeon tauon jälkeen. Kalastusluvat oli tarkoitus ostaa matkan varrelta paikalliselta kioskilta, mutta paikanpäällä totesimme kioskin aukeavan vasta puolilta päivin. Onneksi mukaan tuli netistä löytynyt kalastuskunnan yhteyshenkilön puhelinnumero, jonka kautta apu (=luvat) sitten löytyi. Samalla kuulimme, että jokeen on edellisviikolla istutettu 150kg Ohtaojalla kasvanutta nieriää.

Aloituspaikakka valittiin Suutarinjärven leveysasteilta ja suoritettiin lyhyt pistokeikka ensimmäiseen pooliin. Keli oli jo aloittaessa lämmin, noin 15 astetta ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Vesi vielä tulvan jäljiltä korkealla, itseasiassa aikalailla parhaimmillaan kalastusta ajatellen. Ensimmäisen etapin jälkeen suuntasimme makkaranpaistoon laavupaikalle, jossa olikin tulet valmiina vielä edellisten "erämiesten" jäljiltä. Olipa heiltä tuonne jäänyt muutakin; nuotiossa paistettu hauki poljettuna maahan metri laavusta, grillimakkaroita lillumassa joen suvannossa ja tyhjiä energiajuomapulloja puun juurella. Ei ole äiti ilmeisesti vielä opettanut näitäkään räkänokkia tavoille. No, tästä huolimatta makkarat saatiin paistettua ja laavupaikallakin kokeiltiin muutamia uittoja. Molemmat paikat kuitenkin kalastettiin kahteen mieheen kalatta ja tärpittä.



Seuraavaksi laskettiin taas jokea alaspäin, "mutkaan". Kyseisellä paikalta löytyy pitkä pätkä toinen toistaan seuraavia pikkukoskia, joiden välissä hieman tyynempia kohtia. Hiekkapohja ja välissä joessa isojakin kiviä. Itseasiassa nyt korkean veden aikaan muistuttaa aika paljon Syötteen alapuolista Pärjänjokea. Tyrnäväjoen vedenlaatua tosin ei voi Pärjään verratakaan; maatalous ja joen alkulähteiltä humuksensa jokeen laskevat turvesuot ovat tehneet tehtävänsä. Vesi on likaisen ruskeaa, humuspitoista ja loppukesästä jo pahan hajuistakin. Harmi sinänsä, joen yläjuoksulta löytyy varsin mukavan näköistä koskenpätkää ja luonnonkalallekin kutupaikkoja olisi tarjolla yllin kyllin.

Mutkastakaan ei kalaa löytynyt. Vajaan parin tunnin kalastuksen jälkeen kotiin. Perhoja on turha tähän merkitä muistiin, kun tärppiäkään ei havaittu. Kelien ja maisemien puolesta hyvä reissu, harmi vain kun ei kalaa sattunut kohdalle.

Ei kommentteja: