lauantai 20. kesäkuuta 2009

Ohtaoja ja Iijoki, Kurki 19.6.2009

Juhannusaaton reissulla Koillismaalla. Päivällä kahden kolmen aikaan ajelin mökiltä Ohtaojalle. Keli perinteistä suomalaista keskikesää, eli perhanan kylmä. Ilman lämpötila 10 asteen tienoilla, pääosin pilvistä ja hieman tuulta. Välillä sai jo suunnitella neopreenisormikkaiden kaivamista repusta.

Jätin auton ylemmän laavun parkkipaikalle ja kävelin suoraan kalastusalueen alkuun, kalanviljelyslaitoksen sillan tienoolle. Ukko jokeen ja black nosed dace uimaan. Heti muutamalla heitolla siiman nokassa pieni taimenenpoikanen. Kalastelin kalalaitoksen ja ylälaavun välisen pätkän varsin nopeasti ja välillä pidempiä pätkiä oikoenkin. Joessa oli juhannuksen vietossa enemmän kalastajia kuin kalaa ja yläosan parhaat montut jo miehitettyjä. Tuossa matkassa meni ehkä kaksi tuntia, toinen onkiessa ja toinen muiden kalamiesten kanssa turinoidessa.

Laavun kohdalla evästauko ja laskun jatkoa vähän aikaa. Porukkaa lappasi joelle päivän mittaa koko ajan lisää karavaanareita myöten, joten noin kolmen tunnin kalastuksen jälkeen päätin lopetella. Saaliina Ohtaojasta kaksi alamittaista taimenta.

Ajoin takaisin mökille tällä kertaa koko matkan Iijokivartta eli Parviaisen-/Kellolammen/Kurentietä pitkin. Pysähdyin Kuren kohdalla laavupaikalle vielä hetkeksi siimoja huljuttamaan. Keli jatkui edelleen yhtä kylmänä, tosin lisäksi oli tullut ajoittainen tihkusade. Siiman nokkaan luottostriimeri ja ongelle. Vajaan tunnin kahlasin koskea alas, tuloksena yksi alamittataimen ja muutama huti mennyt tärppi.

Kolme taimenta päivässä ei ole aivan mikään katastrofi, mutta välillä kaipaisi jo mitallisiakin kaloja.

Tuo laavupaikka sijaitsee muuten korentojärven osakaskunnan vesialueella, siinä rajalla. Osakaskunta oli tälle vuodelle nostanut harjuksen ja taimenen alamittaa, jotka nyt harjukselle 35cm ja taimenelle 50cm. Varsinkin harjuksen osalta fiksu veto, jostain muistan lukeneeni että 35cm harjus olisi ikänsä puolesta jo kertaalleen kutenut (30cm vielä ei). Ja eihän siinä 30cm harjuksessa vielä syötävääkään ole. Toivottavasti kaikki, myös paikalliset mato-onkijat, malttaisivat noudattaa noita alamittoja. Muutoin ei varmaan jatkossakaan mittakaloja juuri näy.

Ei kommentteja: