torstai 18. kesäkuuta 2009

Pärjänjoki 13.6.2009

Neljän tunnin iltareissu Pärjänjoelle. Ilma kylmä ja pilvinen, lämpötila noin kymmenen astetta ja alkuillasta kova, pyörivä tuuli. Voimakkaan tuulen ansiosta sääsket pysyivät piiloissaan, mutta toisaalta heittäminenkin oli haastavaa.

Illan ja alavirtaan laskun myötä tosin tuuli väheni ja sääsket lisääntyivät. Oletettavasti koillismaalle on tulossa toinen kova sääskikesä putkeen, mutta toisaalta sitä edelsikin pari "kevyempää" hyttysvuotta.

Kaloista ei juurikaan havaintoja. Tuulen vuoksi pinnassa ei ollut juurikaan ötököitä joten pintakäyntejäkään ei näkynyt. Koko reissun aikana ainoa tärppi perhossa tuotti noin 30cm nätin ruskean taimenen. Kaverina ollut virvelimies nappasi suvannosta 1,5kg hauen, liekkö ollut jopa sama hauki jonka sai viime kesänäkin samalta paikalta jokaisella reissulla.

Vesi oli ehkä vielä aavistuksen korkealla, mutta laskee varmaan jatkuvasti jos tämän kummoisempia sateita ei saada. Veden kirkkaus kuitenkin joka kerran jaksaa iloisesti yllättää, niin nytkin; 1,5 metriset syvännötkin näyttävät rannalta katsottuna matalilta. Kasvillisuutta veteen ei vielä ole juurikaan ilmestynyt, joten kalastus onnistuu ilman partahaukitärppejä.

Tuolta Pärjänjoen keskivaiheilta ei oikein tunnu mitallista taimenta löytyvän. Harjusta kylläkin, kun tarpeeksi kärsivällisesti jaksaa onkia. Ilmeisesti kaikki istutukset tehdään Syötteen tienoille, niillä tienoin ajattelinkin käydä tutkimusmatkalla seuraavalla Pärjänjoen reissulla. Sitä ennen juhannuksena kuitenkin Ohtaojalle :)

Pärjänjoen lupien hinnat muuten vielä samat, 10€/vrk, 30€/viikko ja 40€/kausi. Vuorokausiluvan hinta tuntuu ehkä turhan korkealta ottaen huomioon kalojen vähyyden.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei oo oikeen ollu Pärjänjoessa kalaa kunnostuksen jäläkeen, sitä ennen tuli madetta, ahventa, haukea ja särkeä. Ihan vinkkinä, ainakin jotkin jokivesistöt ovat saastuneet kalattomiksi, koska jotkut piittaamattomat päästävät jätevedet jokeen ja lisäksi jotkut ajavat "kakkaa" aivan rannoille(rehevöityminen!!) Aika järjetöntä, koska Metsähallitus kunnostanut jokia.