sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Iijoki, Kurki 7.6.2009

Mökkireissun lopuksi kolmen tunnin kalastussessio Iijoelle, Pudasjärven Kuren kylän kohdalle. Ilma oli kylmä ja pääosin pilvinen, lämpötila vain jossain seitsemän asteen hujakoilla. Välillä oli hieman tuultakin, joten vaatetta sai olla reilusti aina neopreenihanskoja myöten. Vesi joessa on nyt varsin matalalla, oman muistini mukaan viime kesän minimikorkeuksien luokkaa ellei jopa vähemmänkin?

Kahlaavalle perhokalastajalle vedenkorkeus on nyt aikalailla optimi . Leveässä koskessa ei ole enää paljoa vettä, joten kahlaaminen on helppoa ja turvallista. Takin helmoja kastelematta pääsee ainakin joen keskivaiheille, ellei jopa sopivaa reittiä vastarannallekin saakka.

Kalastelin koko reissun samalla perholla, black nosed dacella koukkukoossa #6. Taimenille tämä tuntui toimivan, harjukselle taas ei. Saaliiksi kaiken kaikkiaan kolme taimenta, suurin noin 35cm ja lisäksi yksi vauraampi tärppi joka ei kuitenkaan tarttunut. Kaksi ensimmäistä taimenta tarttui suhteellisen matalasta, kivikkoisen kosken keskellä olevista hieman rauhallisemman veden altaista. Kumpikin nappasi vapaasti uivaan streameriin alavirrasta. Aktiivisempi siiman strippaus ei tuottanut tärppiäkään.

Loppuajasta tuuli hieman laantui tai kääntyi ja pohjoisrannan tuntumassa veden pinnalla alkoi räpistelemään korentoja. Laavun jälkeisen pitkän ja matalan koskijakson jälkeen pohjoisrannalla vesi hieman rauhoittuu ja syvenee. Tämän syvemmän poolin alkupätkässä kalat pintoivat varsin agressiivisesti, ilmeisesti juuri näillä korennoilla herkutellen.

Pintovat kalat vaikuttivat pienehköiltä ja samaisen poolin reunalta sainkin streameriin noin 30 senttisen kauniin ruskean taimenen. Pintaperho jäi tällä erää kokonaan kokeilematta kokonaan, mutta seuraavalle reissulle pitänee sitoa ainakin muutama herkullinen goddard caddis tuota poolia varten.

Harjuksia en tällä kertaa itse nähnyt, mutta kuulin toisen perhokalastajan niitä laavun kohdalta muutaman saaneen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyvä blogi. mukava lukea

Kari kirjoitti...

Moro ja kiitos. Mukava kuulla että joku lukee, vaikkakin ihan omaksi iloksi ja muistilistaksi tätä kirjoittelenkin :)

Anonyymi kirjoitti...

Silloin tällöin tulee luettua myös, mukavat tarinat! Itse ajattelin noin viikon päästä Iijoki/Ohtaoja-akselille, onko tullut ojalla käytyä viime aikoina?

Kari kirjoitti...

Ohtaojan puolella en ole käynyt toviin, Toukokuun puolivälissä taisin pikaisesti piipahtaa.

Juhannuksen pyhinä oli itselläkin ajatus käydä Ohtaojalla. Kalatarinoita ei ole nettifoorumeilta silmiini osunut, mutta uutisointien mukaan istutuksia on tehty viikottain. RKTL näyttää julkaisevan tietoja Ohtaojan istutuksista kalapaikka.netissä, suora linkki : http://www.kalapaikka.net/rbu.asp?m=8&kuvausid=12801&id=33540&iid=11554&l=s