sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Pärjänjoki 4.7.2009

Lauantaina päiväreissua Pärjälle. Keli perinteistä Suomen kesää; ~8-9 astetta lämmintä, vieno tuulenvire ja ajoittaisia sadekuuroja. Kalastuskeli oli siis kuin myöhään syksyllä, nenä vuosi ja sormet koko ajan kohmeessa. Olimpa vielä neopreenisormikkaanikin unohtanut matkasta pois. No mutta, sääskistä ei ollut haittaa tälläkään kerralla ja toisaalta eipähän ainakaan räntää satanut.



Kalastusta kolmella koskella, kahdella ylimmällä alle tunti per koski. Viimeisenä etappina Romekoski. Ensimmäisiltä koskilta alamittaiset yhdet harjukset molemmista. Toraskoski tuntui olevan täynnä pientä harjusta. Kalaa kävi pinnassa aivan jatkuvasti ja perhossakin useita tärppejä. Kala tuntui vain härnäävän perhoa, sillä tärppejä tuli tasaiseen tahtiin mutta vain yhden alamittaisen sain ylös asti.



Romesuvannolla elämää oli sitten enemmänkin. Heti hiekkarinteen kohdalla olevan koskipätkän alussa ylös asti pari harjusta, taimen. Sen lisäksi karkuutettu jotakuinkin mitallinen taimen ja useita tärppejä. Tuo satoja metrejä pitkä koski oli mielenkiintoinen kalastettava, joskin isojen kivien vuoksi hankala kahlata. Aina jokunen metri kuohuvaa koskea ja sitten 10-20 metriä rauhallisempaa allasta. Lähes poikkeuksetta jokaisessa poolissa tuntui kalaa olevan. Syöntikin oli ahnaampaa kuin Toraskoskella ; tuloksena kymmenkunta harjusta ja päälle vielä puolenkymmentä karkuutettua. Osa saaliista jopa mitallista, mutta suurin osa alamittaista. Mitallisetkin päästin takaisin kasvamaan, yksittäisistä alle 40cm harjuksista kun ei vielä mahdottomasti syötävää irtoa. Ottiperhona koko reissun ajan kuvassakin näkyvä Partridgen 10-koon Big Mouth Nymph -koukkuun sidottu kuparikuulainen ja -kierteinen jäniksenkarvalarva/-pupa/-nymfi.




Pärjänjoen harjuskanta yllätti erittäin positiivisesti. Näkyipä harjuksen lirkkimisen ohessa pari taimentakin. Pääasiassa olen aiemmin kalastanut alempana peläten Syötteen turistien valloittaneen kaikki ylemmät koskipaikat, mutta tästä eteenpäin tulee kyllä varmasti kuljettua tuolla Romesuvannollakin. Toisia kalastajia ei koskilla näkynyt lainkaan, mikä oli toinen positiivinen yllätys. Harjuskanta ja olematon kalastuspaine (tämän reissun pohjalta) huomioiden isompien harjuksien puute jäi vaan ihmetyttämään.

1 kommentti:

Kari K kirjoitti...

Mukava lukea juttua Pärjästä. Itsekin puolenkymmentä vuotta tuolla kulkenut melko aktiivisesti. Mitallisen taimenen saantiin viimeksi tutkimasi paikat lienevät niitä potentiaalisempia istutusten vuoksi ja sieltä itsekin parhaat taimenet saanut, tosin uistimella.

Ehdottomasti Syötteen yläpuolinen Pärjä on myös tutkimisen arvoinen, jos isompi harjus kiinnostaa. Kalastuspaine on kuitenkin siellä vielä vähäisempi, kuin jo käymilläsi alueilla. Yleensäkin, mitä rauhallisemman alueen löytää sitä paremmat mahdollisuudet isompaan harriin on. Kalastajia Pärjällä tapaa suht harvoin, mutta vähäisempikin paine näkyy noin pienellä joella helposti saaliin heikkenemisenä.